Rhodos eiland toeristische informatie

Rhodos informatie

Deze informatie pagina over Rhodos wordt ook ter plaatse bijgehouden.

Geografie

In het uiterste zuidoosten van Europa, vlak onder Turkije, ligt Rhodos Eiland (ook wel: Ródos, Rodos, Rhodus of Rhodes genoemd). Rhodos is het op vier na grootste Griekse eiland met een oppervlakte van 1,390 km2 en behoort tot de Dodecanese eilandengroep.

De maximale lengte is 77 km en het breedste punt bedraagt 37 km. Rhodos heeft een zeer interessante geschiedenis en veel bezienswaardigheden daarvan zijn bewaard gebleven, zoals oude Griekse tempels, steden en een grote middeleeuwse stad uit de kruisriddertijd .

Het eiland is bergachtig, met de Akramytis (823m) in het zuidwesten, Atavyros (1.215 m) in het midden en Profitis Ilias (800 m) in het noorden. Het vlakke land dat hier overblijft, is weinig maar zeer vruchtbaar. De kust is bezaaid met prachtige zand, grindstranden en mooie baaien.

Klimaat

Rhodos heeft een Middellandse zee klimaat met een gemiddelde temperatuur van rond de 19 graden. Zachte winters en koele zomers dankzij de noord westen wind die de hele zomer aanwezig is. Het aantal zonnige dagen per jaar ligt rond de 260, vandaar de naam “zonne-eiland”.

In de voorzomer (april mei) ligt de temperatuur nog rond de 20 graden en het water 18 graden. Een regenbui is nog sporadisch te verwachten, maar daar tegenover staat dat het eiland fantastisch mooi en groen is met overal bloemenpracht. De dagtemperatuur in de midzomer (juli augustus) stijgt meestal over de 30 graden en de temperatuur van het water wordt dan rond de 26 graden.

In de nazomer rond oktober kan het rustig nog wel eens 30 graden worden en het zeewater heeft nog een temperatuur van zo rond de 23 graden. De westkust van het eiland is iets koeler vanwege zijn constante westelijke wind (de meltemi) en zeer geëigend voor windsurfers. De oostkant daarin tegen heeft minder golfslag maar meer mooie zandstranden.

Uitgaansleven

Voor degenen die willen swingen en uitgaan raad ik Faliraki of Rhodos stad aan. Trianda ligt ongeveer 10 km van Rhodos stad, het nachtleven is daar iets “rustiger” maar daar tref je weer meer landgenoten aan. Zoek je iets rustigers dan raad ik het zuiden van het eiland aan, daar vindt je nog het Rhodos zoals het vroeger was met veel rust en mooie natuur.

Geld

Sinds 1 januari 2002 heeft Griekenland ook de Euro. Ook kan je bijna overal geld uit “de muur” halen, er zijn bijna overal ATM’s.

Rhodos duur? NEE, misschien zijn bepaalde dingen in vergelijking met Nederland iets duurder, maar vergeleken met andere Griekse eilanden is Rhodos beslist niet duur. Daarbij komt ook nog dat op Rhodos alle grote supermarkten van Griekenland vertegenwoordigd zijn waarmee (vanwege de concurrentie) de prijzen van b.v. etenswaren beslist niet hoog zijn. In geval van nood kun je tegenwoordig zelfs naar de Lidl die zelfs al 2 zaken heeft op het eiland.

Tijdsverschil

Het is 1 uur later in Griekenland,

Elektriciteit

220 Volt.

Internet

Internet cafe’s zijn volop aanwezig op Rhodos en bijna elk cafe of restaurant heeft wel wifi (je hoeft alleen maar even om de “sleutel” te vragen).

Nederlandse televisie

Men kan hier de BVN via de hotbird satelliet digitaal 24 uur per dag ontvangen en sinds maart 2007 ook via Astra. Radio; Rhodos heeft al een behoorlijk aantal lokale FM stations, persoonlijk beveel ik Radio one 88.0 FM aan en dan is er natuurlijk nog altijd onze goede oude wereld omroep op de korte golf en eventueel via de satelliet. Nederlandse televisie overal ter wereld. Niet in Uw hotel ?!, vraag er naar.

Banken en postkantoren

Zijn dagelijks geopend van 08.00 uur tot 14.00 uur. In het weekend zijn ze gesloten.

Winkels

De meeste winkels zijn open van maandag tot vrijdag van 9:00 tot 13:00 en van 17:00 tot 21:00. Souveniers en ander speciaal winkels hebben langere openingstijden.

Markten

Er wordt 4x per week een markt gehouden in Rhodos. Woensdag: Saint Demetrius (Agios Dimitrios – Public Cemetery (Nekrotafio) area). Donderdag: Vyronos Street (“Diagoras” Municipal Stadium). Vrijdag: Konstantinou Ydraiou Street (Analipsis). Zaterdag: Saint Demetrius (Agios Dimitrios – Public Cemetery (Nekrotafio) area). Zondag: Kremastie (achter de grote kerk)

Toiletgebruik

Omdat het riolering systeem van Rhodos nog niet helemaal is aangelegd vraagt men er meestal om het toilet papier niet in de toilet te werpen maar in de daarvoor bestemde vuilnisbakjes.

Openbaar vervoer

De interlokale bussen, standplaats de Mandraki haven , hebben een conducteur aan boord die u kaartjes verkoopt. De kaartjes voor de stadsbussen in Rhodos kunt u kopen bij de kiosken. Als u een kaartje in de bus koopt, kost u dat iets meer.

Weggebruik

Mocht je zelf op ontdekkingsreis willen gaan en een auto of brommer huren, wat heel erg leuk en avontuurlijk is, wees op je hoede want de Grieken hebben nou eenmaal andere rijdgewoonten dan wij. Het zou jammer zijn als je de rest van je duurbetaalde vakantie in het ziekenhuis moet doorbrengen. Niet onverwachte afslaan, altijd duidelijk de richtingwijzer aanzetten. Bij twijfel over voorrang liever wachten tot er voorrang wordt verleend en vooral niet te hard rijden.

Ken ook het verschil op de brommer of scooter tussen de voor en achterrem er ligt n.l. nogal wat steen en stof op de weg waarin je gauw gaat schuiven. Tachtig kilometer per uur op de grotere wegen is de maximale toegestane snelheid en net als in Nederland vijftig kilometer per uur in de bebouwde kom. Gordels en helm zijn verplicht.

Nog iets belangrijks omtrent enige Griekse rijdgewoonten die behoorlijk verschillen van die van ons; voor de Griek is het stopbord (ze staan bijna overal) hetzelfde als de voorrang driehoek voor ons, dus je zult er (bijna) niemand voor zien stoppen. De voorrechten die fietsers bij ons genieten bestaan niet en zebrapaden en voetgangers worden niet erg gerespecteerd.

Scooter huren

Voor het huren van een scooter heb je een AM rijbewijs of A rijbewijs nodig. Alles boven de 50 cc alleen met een A rijbewijs. Verzekering is all risk met een eigen risico tussen de 50 en 200 euro. Dit betaald men alleen als er schade aan onze scooter/moto/quad is gemaakt door eigen schuld. Schade aan derden wordt volledig vergoed. Paspoorten worden alleen achtergehouden in Faliraki en als je geen vaste verblijfplaats hebt op het eiland. Een goed adres is Montiadis motorent (Herma is Nederlandse)

Auto huren

Autoverhuur is natuurlijk volop aanwezig, pas er wel op dat je volledig verzekerd bent, enige bonafide verhuurders vind je rechts op de pagina.

Activiteiten

Wat is er nog meer – eigenlijk alles. Je kunt het zo gek niet bedenken. Fietsen, fitness-clubs, aerobics, bowling, tennis, golf, minigolf, casino, paardrijden, zeilen, duiken, kiting, waterskiën, windsurfen, waterpark en nog veel meer. Op de meeste stranden van Rhodos wappert de blauwe vlag, je weet wat dat betekend ….. schoner kan het niet.

Windsurfen kun je naar hartenlust en er is verhuur op de meeste stranden. Bijna de hele zomer staat er een constante NW wind (de meltemi).

Wil je zeilen? Er zijn mogelijkheden om een boot te huren (met of zonder kapitein). Het is wel aan te bevelen om dit vooraf af te reserveren. Een tip voor boot huurders; wees er van verzekerd dat alle haven gelden voor de boot die je huurt zijn betaald door de vorige huurders, anders kan het wel eens gebeuren dat je voor deze kosten op moet draaien.

Vakantie in de winter

Meerdere jaren vloog Transavia de hele winter door twee keer per week (via Kreta) op Rhodos, jammer genoeg is dit gestopt. Hopelijk word deze service ooit weer eens voort gezet. De enigste manier om nu in deze periode naar Rhodos te vliegen is met de lokale maatschappij Aegean airlines of via Athene met b.v. Transavia of KLM.

Natuurlijk zijn veel restaurants en andere toeristische zaken gesloten in de winter maar toch blijft er ook veel open. In Rhodos stad blijven een stuk of 10 hotels gewoon open. Dit is een goede manier om Rhodos te leren kennen zoals het echt is (was). Voor mijzelf is dit de tijd waar ik me persoonlijk het lekkers voel hier op het eiland. Er is wel wat meer kans op bewolking en een regenbui, maar daarin tegen heb je de ruimte en is het een goede tijd voor een wat actievere vakantie.

Wij zijn helaas geen VVV Rhodos en hebben daarom niet altijd de kans Uw privé vragen te beantwoorden. Wilt U rhodosinfo Sponsoren dan bent U zeer welkom.

Wij wensen U een prettige en zorgeloze vakantie toe !


AANBEVOLEN

Something Greek gift shop

Autoverhuur Rhodos

Autoverhuur Ixia – Trianda

Autoverhuur Faliraki

Elafos Keramiek fabriek

Bumpy Safari

Water hoppers duikschool

Surfline windsurf

MONTIADIS RENT A BIKE

Recente berichten